Afrika, Türkiye’yle Beraber Altın Çağına Girecek

Afrika Türkiye İşadamları Birliği (ATİAB) Genel Başkanı iş insanı Adil Kılıç, Türkiye-Afrika ilişkileri üzerine birtakım önemli açıklamalarda bulundu.

Mehmet Bayar Adil Kılıç

ATİAB Genel Başkanı Adil Kılıç, Türkiye’nin neden Afrika’da etkin rol almasını gerektiğini Gazeteci Mehmet Bayar’a değerlendi. Son yıllarda Afrika’nın büyük önemine değinen Kılıç, Türkiye sayesinde Afrika altın çağına gireceğini söyledi. Uzun yıllar boyunca Afrika’da görev yapan ATİAB Genel Başkanı Kılıç, Türkiye’nin Afrika’ya açılması için önemli adımlara imza atıyor. ATİAB Genel Başkanı Kılıç: “Türkiye, Afrika’yla beraber altına çağına girecek. Afrikalılar Çinlileri sevmiyorlar. Çünkü Çinliler kalitesiz ürünlerini Afrika’ya gönderdiler onları öyle tanıdılar. Türkler ise hep kaliteli ürünlerini gönderdikleri için bizleri iyi tanıdılar. Türk denilince akla kalite geliyor.” İfadelerini kullandı.

Afrika maceranız nasıl başladı?

1988 yılında Afrika’ya görevli olarak gönderildiğim zaman tanıştım. Kahire’de Ateşe olarak o dönem görev yaptım. O sıradalar da Afrika’da fazla büyük elçiliklerimiz yoktu. Bu yüzden o dönemde tüm Afrika’ya Kahire üzerinden bakılıyordu. Orada iken de tüm Afrika’yı tanıma imkanı buldum.

Kurduğunuz ATİAB’ı kurma fikri ne zaman oluştu?

Türkiye’de olan girişimcilerin bir Pazar arayışı vardı. Türkiye’de üretim vardı ama pazarımız sadece Avrupa’yla sınırlıydı. Gelecek için de bir pazara ihtiyacımız olduğunu düşündüm. Avrupa’da ve Asya’da alternatiflerimiz var ama Afrika’da bizim alternatifimiz yok. Olsa bile bu sayı çok az olarak karşımıza çıkıyor. Emekli olduktan sonra Afrika’yı dolaştım. Batı Afrika’da Türkiye’nin hiç tanınmadığını gördüm. Batı Afrika’da Türkiye’yi en iyi şekilde anlatmak için çalışmalara başladım.

ATİAB ne zaman kuruldu?

2011 yılından beri aktif şekilde çalışıyor. Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’da derneğimizi kurduk. Vagadugu’da çok sayıda çalışmalara imza attık. Vagadugu’da iş insanları sempozyumu icra ettik. Bu sempozyuma farklı ülkeden çok fazla talep etti. Bunun sonrasında Fildişi Sahili Başbakanı Hamed Bakayoko bir heyet göndererek beni Fildişi’ne davet etti. 2012 yılında ise Fildişi’de derneğimizi kurduk ve orada ülkemizi tanıttık. Daha sonra 2013 yılında ise derneğimizi Türkiye ayağını kurduk.

11 yıldır aktif olarak çalıştığınızı söylüyorsunuz bu süre zarfında neler yaptınız? Türkiye-Afrika ilişkileri ne düzeyde?

Çok büyük ilerlemeler kaydettik. ATİAB’la beraber Türkiye-Afrika ilişkilerini geliştirdik. Burkina Faso’da 2011 yılında düzenlediğimiz sempozyumunda Türk bayrağını asmak istedik. Bayrağımıza “Bu nedir?” dediler. O an asker ve polislerle tartıştık. Bayrağı asmamıza izin vermiyorlardı. Askerlerin komutanlarıyla konuştuk. “Bu bayrak Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağı” dedim. “Türkiye ne?” dediler. Protokol listelerine baktılar ama Türkiye protokol listelerinde yok. Biz de dedik ki “Bu bizim ülkemizin bayrağı ve bu sempozyumu biz düzenliyoruz. Dolasıyla Türk bayrağını buraya çekeceğiz.” Son olarak bayrağımı göklere çektik. Yanımızda bazı iş insanlarımız vardı gözyaşlarına hakim olamadılar. Program esnasında uzun uzun Türkiye’yi anlattım. Birçok insan soru sormaya başladı. İngilizce, Fransızca ve birçok dilde gelen soruları cevapladık. Türkiye’yi anlattığımız zaman ülkemize hayranlıklarını dile getirdiler.

Afrika’da Türk iş insanlarımız var bu iş insanlarımız hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Şu an da öncelik inşaat alanında faaliyet gösteriyorlar. Sosyal konut inşaatları, inşaat malzemeleri, çelik kapı ve mobilya fabrikaları var. Sadece bunlar değil birçok alanda çalışma yapan iş inşalarımız var.

Türkiye, Afrika’nın büyümesinde büyük öncülük ediyor

Çok fazla hem de. Örnek vermek gerekirse Abidjan’da 17 tane braket fabrikası var ve bunlar Türklere ait. Çimento fabrikası, beton santrali vs. diye sıralayabiliriz. Afrika’da çimento çok pahalı olduğundan dolayı Türkler çimento fabrikası kurdular.

Türk iş insanlarına Afrika’yı anlatıyorsunuz tepkiler ne yönde?

Afrika’yı anlatırken Türk iş insanlarının %90’ı büyük bir heyecan duyuyorlar. Fakat bir kısmı daralmadan dolayı korkuyor yatırım yapmaya. Bir kısmı yabancı dil sorunu yaşıyor. Bazıları ise yabancı ülkelerle iş yapmadığı için geri çekiliyor.

Peki dışarıya açılmak isteyen iş inşalarına yol gösteriyor musunuz?

Biz her türlü alt yapıyı hazırladık. Bir iş insanı Afrika’da iş yapmak istediği an derneğimiz her zaman yanında olarak en şekilde yol gösteriyoruz. Yeter ki Afrika’da iş yapmak isteyen iş insanları olsun.

Bu derneğin finansmanı nasıl sağlanıyor?

Emekli olduktan sonra emekli paramı ortaya koydum ve birçok imkanı bu şekilde sağladım. Bunun dışında dernek kurulduktan sonra derneğe üye olan iş insanları finansman sağladılar ve bu şekilde devam ediyor.

Afrikalıların Türkiye’ye bakış açıları nasıl?

Şu an Türkiye’yi çok iyi şekilde tanıdılar. Bu arada ülkemiz Batı Afrika’da büyük elçiliklerini kurdu. Bununla beraber Batı Afrika’da resmi olarak tanındık. Büyük elçiliklerin kurulması bize manevi bir güç oldu bizim için. Bunun dışında Türk Hava Yolları’nda büyük atılım yapan Temel Kotil’e teşekkür ederim. Tüm Afrika ülkelerine Türk Hava Yolları’nın ofisleri kuruldu. THY ofislerinin açılması Türkiye’nin tanıtımı için çok büyük bir adım oldu. Afrika’da yaşan Fransızlar kendi havayolu firmalarını kullanırken şimdi THY’yi kullanarak yolculuk yapıyorlar.

Afrika Türkiye’den ne istiyor?

Afrika Türkiye’den her şey istiyor. Batı Afrika’da üretim yok. Onların istediklerinin tamamı Türkiye’de var. Türkiye üretim noktasında çok önemli bir konuma sahip durumda.

Dışarıya açılmak isteyen genç iş insanları ve girişimciler Afrika’da neler yapabilir?

Yabancı dilleri olmaları şart. Afrika’da İngilizce, Fransızca ve Arapça dillerinden birisi olması gerekiyor. Afrika’da genç nüfus oldukça fazla. Batı Afrika’nın %65’i gençlerden oluşuyor. Avrupa’nın tam tersi bir oran var. Avrupa’da genç nüfus az yaşlı fazla, Afrika’da ise genç nüfus fazla yaşlı nüfus az. Türkiye, Afrika’yla beraber altına çağına girecek. Afrikalılar Çinlileri sevmiyorlar. Çünkü Çinliler kalitesiz ürünlerini Afrika’ya gönderdiler onları öyle tanıdılar. Türkler ise hep kaliteli ürünlerini gönderdikleri için bizleri iyi tanıdılar. Türk denilince akla kalite geliyor.

ÖZGÜR ALAN

Afrika’ya gidecek iş insanları arkadaşlarımız Afrika’da gidecek ülkenin yetkilileriyle ya da bizim büyük elçiliklerimizle mutlaka irtibat kursun. Sokaklarda gördükleri insanların peşine giderlerse sert kayaya çarparlar. Batı Afrika için bizden bilgi alsınlar ve bu bilgiler için bir şeyler talep etmiyoruz. Bizim tek bir isteğimiz var ATİAB olarak. Türk iş insanlarının Afrika’da rahat iş imkanlarının sağlanmasını istiyoruz. Amacımız ve çalışmalarımız bu istikamette devam ediyor. Lütfen bizi arasınlar onlara doğru bilgileri verelim.

Kaynak göstermek şartıyla alıntı yapılabilir.

You may also like...