2022 Çok Sancılı Geçecek

Para ve altın piyasalarında dünyada tüm gözler Rusya-Ukrayna savaşına yöneldi. Rus saldırısı sonrası küresel piyasalarda belirsizlik hakim oldu. Emtia Piyasaları Uzmanı İslam Memiş; döviz, altın ve kripto paralarla ilgili dikkat çeken tahminlerde bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunun ekonomiye muhtemel etkilerini Mehmet Bayar’a değerlendiren Emtia Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, döviz, altın, gümüşte yaşanan yükselişin sürecin uzaması durumunda devam edeceğini belirtti. Yatırım ve piyasa uzmanı İslam Memiş: “2022 yılı çok karışık bir yıl olacak. Yatırımcılar elinde olan varlıklara sahip çıksınlar. Döviz, altın, gümüş, borsa hisseleri ve kripto paralarda çok ciddi dalgalanmalar bizi bekliyor.” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası dünya borsaları neden büyük çöküş yaşadı, Rusya-Ukrayna savaşı neden diğer ülkeleri bu kadar etkiledi?

Sürecin nereye gideceği belli olmadığı için küresel piyasalarda güvenilir liman altın emtia fiyatlarına yöneliş oldu. Bu da borsalardan kaçmak için satışı etkiledi.

Rusya-Ukrayna savaşının yansıması ekonomide ne kadar devam eder?

Bu belirsizlik halen devam ediyor. Tahminlerime göre bu süreç 1-2 haftaya kadar devam edebilir.

Savaş haberlerinin ardından dolar ve kıymetli madenlerde neden bir yükseliş oldu?

Dolar tarafında olan yükselişin 2 sebebi var: dolar endeksinin 97 seviyesinin üzerineçıkması ve  paritelerdeki sert düşüş.

Altın 2 yılı yakın bir süreden sonra yeniden 2 bin doları test etti bu ne demek oluyor?

18 ayın zirvesi 1974 dolar seviyesi test edildi. Altın en çok puslu havaları sever. Savaş riski arttığı için güvenilir liman altın talep gördü ve 1974 seviyesine yükseldi.

Peki bu gümüşü etkiler mi?

Tabii gümüş de yükseldi ve bu devam edecek gibi görünüyor.

GRAM ALTIN 1450 TL’Yİ GÖREBİLİR

Altında yükseliş bekliyor musunuz?

Evet bu yıla dair öngörüm 2150 dolar ONS seviyesi, tahminim ise TL bazında söylersem gramı 1450 seviyesi ama şu an biraz agresif yükseldiğinden dolayı yatırımcı alım için biraz daha beklemeli.

Yakın zaman içinde FED faiz artırımı bekleniyor, faiz artırımı sonrası dünyayı neler bekliyor?

FED’in faiz arttırımı dünya ekonomileri için çok iyi değil. Yönetemezler ise tekrar para bolluğu olur ve ekonomiler olumsuz etkilenir. Bununla beraber küresel ekonomilerde belirsizlikler artar ve borç krizleri yeniden gündeme gelebilir.

FED’in varlık alımı bitirimi sonrası altını neler bekliyor?

Altın her zaman güvenli limandır. Uzun vadede altın rahat ettirir. FED’in varlık alımını bitirmesi enflasyonu düşüreceği anlamına gelmez. Enflasyon olsa dahi altın her zaman olduğu yerde değer kazanır.

Merkez Bankasının faiz indirimi tek haneye indirilmesi hedeflenmekte bu durum bizi nasıl etkiler?

Enflasyonla mücadelenin kolay olmayacağını düşünüyorum. Faizlerde çok düşük rakamlar beklemiyorum aksine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz artırma durumunda kalabilir.

PİYASALARA GÜVEN SAĞLANMALI

Peki enflasyonla nasıl mücadele edebiliriz?

Mücadele tamamen zihniyet reformuyla olabilir. Mücadelemiz tabii çok kolay olmayacak. Siyasi belirsizliğe gidilmesi, yanlış hamlelerin yapılması, piyasaların ayarlarıyla oynanması, rezervlere çok dokunulması, kamu kuruluşlarında görev yapan kişilerinin değişikliklerinin çok sık yapılmaması gerekir. Piyasaya tekrar güven duyulması için döviz kurunda ya da Türk Lirasında değer kayıplarını stabile edilmesi gerekir. Çok oynaklık olmayacak, oynaklık ne kadar devam ederse piyasalara güven de o kadar azalır.

Kur Korumalı Mevduat hesaplarının olan vatandaşlar vade süreleri sona erince dolar almaya başlar mı?

Bence başlayabilir bunun önüne geçmek için kurun tekrar 14 TL altında olması gerekiyor. Kur 14-16 TL arasında bir seviyeyi görürse yatırımcılar tekrar bir döviz alımına geçebilir.

Elinde dolar, euro, altın tutan vatandaşların dalgalı piyasada neler yapmasını önerirsiniz?

Vatandaşlarımızın fiyatlarla değil, miktarla işi olmalı. Kıymetli varlıkları ellerinde tutmaya devam etmelilerdir, Kısa vadede al-sat yapılmamalıdır, çünkü çok ciddi belirsizlikler halen devam etmektedir. Döviz ve kıymetli madenlerini elinde tutmak isabetli bir karar olacaktır.

ALIM SEVİYESİ YENİDEN GELECEK

Peki elinde TL tutan vatandaşlar bu zamanda neler yapmalı?

Bunun tedbirini daha önceden alan çok fazla yatırımcı var %75 alım yapıldı ve eline yeni TL geçen vatandaşlar 1-2 hafta beklemeli. Bu operasyon süreci bittikten sonra tekrar bir alım seviyeleri gelecektir.

2022 YILI SONUNDA GÜMÜŞ 20 TL’Yİ BULABİLİR

Yıl sonuna kadar gümüşte %100 artış bekliyorsunuz, bunun sebebi nedir?

Altın, gümüş, platinyum da artış bekliyorum. 2020-2021 yılları arasında gümüşün %100 bir getirisi oldu. 2022’de fiziki talep karşısında ONS tarafında 40 dolar, gümüşün gram fiyatında ise 20 TL kaçınılmaz olacak.

ALTIN PAHALI, GÜMÜŞ UCUZ

Bunun sebebi nedir?

Çünkü gümüşün hikayesi altına göre çok farklı. Altın çok pahalı gümüş ise daha ucuz bununla beraber altının çıkartılmasının maliyeti çok yüksek. Gümüş dünyada daha fazla talep görecektir. Endüstri metallerde çok fazla talep görebiliriz. Gümüşün şöyle bir hikayesi daha var. Sağlık ve tıp alanında çok fazla kullanılıyor. Salgın hastalıklar devam ettiği sürece gümüşe talep devam edecek. Bir de şu husus çok önemli mesela teknolojik alanda altın çok pahalı bir emtiadır. Altın pahalı olduğundan dolayı gümüş daha çok kullanılacak. Dünyanın fiziki gümüşe daha fazla ihtiyacı olacak.

İnternet bankacılığından veya fiziki olarak kıymetli maden alımı arasında fark var mı?

Bu farkını Ukrayna’da gördük. Ukrayna’da yaşanan operasyonlarda herkes ATM’lere koştu nakit para almak için, peki karşılayabildiler mi bilmiyorum. Dünyada bu olayları sık görüyoruz. Bana sorduğunuz için söylüyorum fiziki olarak tutulmasını destekliyorum. Fiziki olarak biriktirmek daha önemli. Her ne kadar varlığınız sanal ortamda görünse de cebinize fiziken koymuyorsunuz. Eğer cebinize bir şeyi koymadan yolunuza devam ediyorsanız kafanızda daima bir soru işareti olsun.

FİZİKİ OLARAK ELİNDE TUTANLAR KAZANACAK

Fiziki olarak tutmak güvenlik durumunu ortaya çıkartıyor.

Yatırımcılar bunun için kendilerine göre farklı güvenlik tercihleri bulmalıdır. Bu işin kazanını elinde fiziki olarak tutanlar olacaktır. Sistem öyle bir şekilde işliyor ki kimsenin elinde fiziki emtia olmasın istiyorlar. Dünyanın altına ve gümüşe fiziki olarak ihtiyacı var. Dünyada birçok banka kiralık kasa olayını iptal etmeye başladı.

Neden?

Sistem diyor ki “Paranı havuza bırak istediğim gibi sana al-sat yaptırayım” böylelikle sistem buradan para kazandırmakta ve sizi kumara teşvik etmektedir.

Yatırım yapmak için tavsiyeleriniz nelerdir?

Vatandaşlarımız mutlaka sepet ve pariteli işlem yapmalı. Diyelim ki 10 bin TL’niz var bunu tutup bir şeye yatırım yapmayın. Bu paranızı 4 parçaya bölün; dolar, altın, gümüş  TL olarak değerlendirmesi yatırımcının kararıdır.

ALTIN VE KRİPTO TERS ORANTILI HAREKET EDER

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası kripto borsasında büyük bir geri çekilme meydana geldi. Bu durum sizce devam eder mi?

Altın ve kripto paralar arasında şöyle bir ilişki var; altın yatırımcıları altını sattıkları zaman kriptoya giriyorlar, kripto da olanlar kriptolarını sattıklarında ise altına yöneliyorlar. 24 Şubat’ta altına gelen paralar ise kriptodan geldi. Bununla beraber altında sert yükseliş kriptoda ise sert düşüş meydana geldi. 25 Şubat’ta ise bunun tam tersini gördük. Altında düşüş olduğunda ise kriptoda yükseliş meydana geldi. Altınla kripto para ters orantıda hareket eder. Yatırımcılar iki tarafı da güvenli liman olarak görmekte. Altın yükselince kripto para düşer, kripto para yükselince altın düşer. 

KRİPTO PARALAR ŞU AN ÇOK UCUZ

Dijitalleşen dünyayla beraber Bitcoin’de bir öngörünüz var mı?

Kripto para piyasasında değer artışlarının yaz aylarında devam etmesini bekliyorum. Bu olan seviyeler bana çok ucuz geliyor. Kripto para piyasasında kaldıraçlı sistem yapmayan uzun vadede tutanlar çok kazanacak.

Sizin kripto paranız var?

Evet

Peki hangi kriptolarda paranız var?

Sadece elimde Bitcoin var. Uzun vadede tutacağım. 

O zaman Bitcoin’de bir hedefiniz var?

Bu yıl Bitcoin’de 75-80 bin dolar aralığını bekliyorum.

2022 SANCILI BİR YIL OLACAK

Son olarak neler söylemek istersiniz?

2022 yılı çok karışık bir yıl olacak. Yatırımcılar elinde olan varlıklara sahip çıksınlar. Kısa vadeli al-sat yapmasınlar. Döviz, altın, gümüş, borsa hisseleri ve kripto paralarda çok ciddi dalgalanmalar bizi bekliyor. Her ayın ayrı bir hikayesi olacak. 2022 yılında olacak sistem ise yatırımcıların elinde olanları almak için kuruldu. Yatırımcılar elinde olan varlıkları kumar oynayarak kaptırmamalı. Yatırımlarını uzun vadede ellerinde mutlaka tutsunlar.

Kaynak göstermek şartıyla alıntı yapılabilir.

You may also like...